Red velvet trochu jinak

Slíbila jem vám recept na red velvet cupcakes, tak je tu. Jen ještě před samotným receptem, malá inspirace.

Red velvet není žádná novinka. V cukrařině sice většina nejlepších věcí už byla dávno vymyšlena, ale záleží na tom, jak i ten sebe starší recept uchopíte. Originalita se cení v každé době.

Proto mi příjde vážně zajímavá varianta, kdy se těsto vylije klasicky na plech a po upečení se z korpusu  vykrajují menší kolečka, která se promazávájí krémem.

Tři vrstvy korpusu na sebe a navrch ozdobný ,,bobek“ krému. Dezert, pak vypadá jako miniaturní dortík. Zvlášť dobře vypadá na sladkém baru.Což, si teď moc neužijeme, ale snad není všem dnům konec.

Velikonoce už klepou na dveře, a to je báječný čas, kdy můžete popustit uzdu své fantazii. Třeba alespoň na chvíli tak půjde lépe zapomenout na to šílenství kolem.

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 15 g holandského kakaa
  • 120 g změklého másla
  • 140 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžíce gelového barviva (Čtete správně, opravdu lžíce. Nezdá se to, ale aby měl dort krásně červenou barvu, je potřeba opravdu hodně barviva.)
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička jedlé sody

Do mísy prosejeme mouku, kakao a sůl. V robotu utřeme máslo s cukrem do světlé pěny a vmícháme postupně vajíčka. Barvivo přimícháme do podmáslí (Bude se tak lépe rozmíchávat v těstě.) Vše pak opatrně smícháváme dohromady.

Nejdůležitější částí je nachystat si kypřidlo do těsta. Do skleničky dáme ocet a k němu přidáme jedlou sodu. Neděste se, bude to poměrně bublat, ale to právě chceme. Krásně nám nakypří korpus. Pravda, reakce není jen o kypření, ale má zároveň podpořit i změnu barvy na krásně červenou. Tak tomu bylo hlavně v dobách, kdy se ještě tolik nevyužívala potravinářská barviva.

Pak už jen šup do trouby. Pečeme na 180°C / 20 minut. Pokud budete péct dost, nechte těsto v troubě déle cca. 35-40 minut. Záleží samozřejmě na typu trouby.

V mezičase si připravte krém, kterým pak cupcaky nebo dort dozdobíte.

Krém:

  • 250 g krémového sýra (Ideálně Philadelphia. Je sice drahý jako čert, ale krému dodá naprosto jedinečnou chuť.)
  • 50 g moučkového cukru
  • 180 ml smetany ke šlehání (Ideálně 32% i víc. Stejně jako u všeho ostatního jídla, je tuk nositelem chuti. Čím tučnější smetanu budete mít, tím i chutnější váš zákusek bude)

Vymícháme krémový sýr s cukrem. Smetanu ušleháme na šlehačku a následně oboje spojíme.

Na cupcaky nanášíme cukrářským sáčkem s špičkou nebo i klidně lžící, každý dle svých možností a odvahy. Dozdobit můžete drobečky korpusu nebo dát průchod své kreativitě a vyřádit se.

 

 

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.