Rozhovor na téma:
Kontrola živnostenským úřadem při výrobě doma v kuchyni
Vysílání již skončilo.
Informace o rozhovoru
Video spustíte kliknutím na obrazovku výše. Pokud se vám obrazovka nezobrazuje, aktualizujte prosím webovou stránku.
Živý přenos rozhovoru se spustí 29.8. ve 20:00
Máte otázku? Napište ji do komentáře níže.
Dobrý den, zajímalo by mě ohledně lednice – předpokládám, že paní má na výrobky zvlášť lednici – jestli kontrolovali obsah, a hlavně jestli jí kontrolovali i „normální“ lednici, a mrazák, kde má jídlo její rodina? Myslím to tak, jestli kontrolovali zda nemá třeba něco z její výroby v soukromém mrazáku etc. Dále by mě zajímalo. Zda byla kontrola předem ohlasena, a jak dlouho předem, ale to asi ve videu řeknete. Děkuji
Dobrý den, moc děkuji za poučný rozhovor. Uvědomila jsem si, co vše musím ještě při pečení z kuchyně dohnat. Mám dotaz ohledně pomůcek na pečení. Většinu mám oddělenou od pomůcek pro běžný chod domácnosti. Co nemám, vydesinfikuji před použitím. Může ale kontrola chtít doložit původ např. všech forem na pečení? Některé mám již dlouho a účtenky nedohledám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jitko,
Ano, kontrola může vyžadovat doklady, atesty nebo čestné prohlášení od forem.Především těch silikonových. Doklad, atest nebo čestné prohlášení je v podstatě jeden a ten samý dokument v kterém je uvedeno, že je výrobek vhodný pro přímý styk s potravinami. Formy, které mají symbol pohárku a vidličky, jsou v pořádku a není třeba k nin cokoli dokládat. Ovšem u forem, které tento symbol nemají, tak je potřeba kontaktovat výrobce nebo prodejce a poprosit ho o doložení takového tvrzení. To, že některé formy máte dlouho a nemůžete k nim doklad dohledat je docela běžný problém. Zkuste kouknout na web výrobce dané formy (pokud jej znáte) a zkuste dohledat podobnou formu či výrobek a napsat výrobci ať vám zašle atest na tuto formu. Ideálně aby byla co nejpodobnější rozměrem, tvarem, barvou i vlastnostmi,kterou reálně máte doma vy. POkud se jedná o zahraniční dodavatele, především z číny, i tam je možné kontaktovat výrobce mailem a požádat o doložení potvrzení. Okud se žádným jiným způsobem nedá potvrzení/atest k formě dohledat, pak je nejvhodnější takové formy před kontrolou „schovat“. Ale to berte prosím až jako poslední možnost a raději doporučuji si atest od výrobce zajistit.
Dobré odpoledne! Děkuji za zajímavý rozhovor a užitečné informace! Mám otázku:
Jaké jsou požadavky na prostory, ve kterých plánuji pracovat (jako cukrář a kuchař, pekař), pokud se jedná o samostatnou místnost v soukromém domě? Musím ji převést do nebytových prostor? Kde musím začít, pokud chci mít vlastní prostory pro práci? Děkuji za vaši odpověď!
Dobrý den Iryno, jsme moc ráda, že byl rozhovor pro vás přínosný. Co se požadavků na prostory týče není v mých silách je zde všechny vypsat a navíc se požadavky mohou různit případ od případu. Hraje zde roli řada faktorů jako jsou i například dispozice bytu či rodinného domu, sortiment který byste chtěla vyrábět atd. Dále pak výška stropů, velikost místnosti, zda a jak veliká jsou okna. Těch požadavků je opravdu mnoho. Všechny tyto informace jsem již dříve sepsala do ebooku: Jak na vlastní provozovnu. V něm najdete základní požadavky, které vám dají určitou prvotní představu. Či případně můžeme přímo váš konkrétní případ probrat v rámci online konzultace. Vše naleznete na http://www.luciepapezova.cz