Zdravím všechny nadšené výrobce a budoucí potravináře! Dneska bych se s vámi chtěla podělit o jednu z těch věcí, které mi neustále přistává do mailové schránky.
Tenhle konkrétní mail zněl nějak takto: „Registrovala jsem se u SZPI, ale nepřišla mi žádná odpověď. Čekám už několik týdnů – můžu začít vyrábět nebo nemůžu? Sezóna je skoro pryč a já tu pořád sedím, čekám a utíkají mi zakázky. Hlavně, že oni po nás chtějí vždy všechno teď hned a sami nejsou schopní žádost vyřídit ani do měsíce!!!„
A já si říkám PROČ? Proč se o tom obecně neví a proč pak zcela zbytečně dochází k tomu, že X týdnů čekáte s rukama v klíně a tzv. vám utíkají zakázky. A budete se divit, ale SZPI za to vůbec nemůže!
Víte, ono to funguje trochu jinak, než si většina začínajících výrobců myslí. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž vůbec nemá v popisu práce potvrzovat vaše registrace. Oni nejsou úřad, který by vám posílal razítko s nápisem „Schváleno, můžete začít“.
Když jim pošlete registrační formulář, v podstatě jim tím jen dáváte vědět: „Haló, jsem tady, začínám vyrábět, tak se někdy stavte na kontrolu, až budete mít cestu kolem.“ Vaře registrace, je spíš OZNÁMENÍ, než žádost o povolení.
Ono to už tak i trochu ze slova REGISTRACE vyplývá! Vy se pouze registrujete, nežádáte o povolení nebo souhlas, že můžete . . .!
SZPI automaticky předpokládá, že jste zodpovědní podnikatelé, kteří si nastudovali potřebné informace, máte zpracovaný HACCP, sanitační řád a všechny ty další potřebné dokumenty. Prostě že víte, co děláte, a že umíte fungovat v potravinářském provozu podle platných pravidel.
Ta kontrola samozřejmě jednou přijde – někdy dřív, někdy později. Ale rozhodně na ni nemusíte čekat se založenýma rukama! To by byla obrovská škoda!!!
Co je opravdu důležité (a co mnoho začínajících výrobců neví) je, že od chvíle, kdy odešlete registraci, můžete okamžitě začít vyrábět! Žádné čekání, žádné potvrzení, prostě se do toho můžete rovnou pustit.
Legislativa doslovně říká, že: „Registraci u příslušného dozorového orgánu je výrobce povinen učinit nejpozději v den zahájení výroby.“ Což jinými slovy znamená, že je to opravdu jen formalita pro oznámení.
Kolikrát už jsem viděla případy, kdy někdo poslal registraci, a pak čekal dva, tři měsíce na odpověď, která nikdy nepřišla (a ani přijít nemohla)! Mezitím mu utekly super zakázky, sezóna byla v plném proudu, a daná osoba seděla doma a čekala na neexistující povolení.
Moje rada je pro vás dnes úplně jednoduchá: Přestaňte čekat a pusťte se do práce! Máte všechny papíry v pořádku? Sanitaci, HACCP, doklady o zdravotní způsobilosti . . . ? Skvělé! Tak šup do výroby!
Mimochodem, jestli si nejste jistí, jestli máte všechno správně připraveno a nastaveno na případnou kontrolu, neváhejte mne kontaktovat – ráda vám poradím, co všechno potřebujete mít v pořádku, aby vás první kontrola nezaskočila.
Máte zkušenosti s první kontrolou SZPI? Podělte se v komentářích!