Kde jsou doby studentských večírků, kdy si člověk mohl dát alkohol a druhý den byl jako rybička. S přibývajícím věkem a po dvou dětech to už není žádný med a i jedna sklenička nevinného mojita dokáže nadělat pěknou paseku.
Ráno vám v hlavě tluče dvacet permoníků a ještě k tomu dva živí skáčou po posteli: „Mami, vstávej, už je ráno!“ V takových chvílích jejich nadšení z nového dne moc nesdílím. Zvlášť pokud se teprve jedná o východ slunce. Však to určitě taky dobře znáte.
U mě je to o to náročnější, že od druhého porodu trpím histaminovou intolerancí a mé tělo alkohol nezvládá odbourávat tak jako u zdravých lidí. Co je pro jednoho jedna sklenička, je pro můj organismus jako deset.
Proto jsem pořád přemýšlela, jak si mojito vychutnat a nebýt druhý den jako po zombie apokalypse. A pokud možno, aby nealko mojito mohly i mé věčně mlsné děti.
Tak se zrodil tento recept na mojito sirup. Z domácí máty, limetek a třtinového cukru. A že se sakra povedl! Uznávám, že samochvála smrdí, ale to že děti zvládly vypít hned jednu celou lahev za tři dny, mi je dostatečným ohodnocením mých malých gastro kritiků. 😊
Upřímně, jinak jejich věčné: „Ble a fuj,“ mi pěkně leze na nervy. Takže když už se konečně zadaří vytvořit něco, co jejich mlsným jazýčkům zalahodí, je to pro mě největší uznání. 😊
Recept:
Snítky máty opláchněte a dejte do hrnce. Ideálně ještě natrhejte, aby se vonné silice mohly pěkně uvolnit.
Přidejte nastrouhanou kůru ze 4 limet. Dejte si dobrý pozor, abyste strouhali pouze tu vrchní zelenou část. Ta bílá by mohla nepříjemně ovlivnit výslednou chuť sirupu.
Přelijte 1,5 l vody a nechte 24 hodin na chladném místě macerovat.
Druhý den výluh sceďte, ideálně přes plátýnko. Přidejte třtinový cukr a pozvolna míchejte do úplného rozpuštění.
Sirup je už v tuto chvíli hotový a je opravdu úžasný. Jenom příliš dlouho nevydrží a je třeba jej skladovat v lednici.
Já raději všechny sirupy zavařuji na 80 °C po dobu 7 minut. Můžu je pak skladovat ve spíži a máme tak zásobu i na zimní měsíce.
Limety používejte opravdu bio nebo pro kulinární použití. U takových není kůra nijak chemicky ošetřená a nehrozí, že byste si vyrobili sirup se spoustou pesticidů. Ty jsou mimochodem karcinogenní, takže od chemicky ošetřených citrusů raději dál.
Kůra citrusů je plná vosků, což je přírodní forma rostlinného tuku, a právě v tucích se většina chemických postřiků ráda drží. Proto při jakémkoli použití citrusů v kuchyni, používejte výhradně chemicky neošetřené.
Teď mi už jen zbývá vám popřát: „Na zdraví!“ 😊