Mojito sirup

Kde jsou doby studentských večírků, kdy si člověk mohl dát alkohol a druhý den byl jako rybička. S přibývajícím věkem a po dvou dětech to už není žádný med a i jedna sklenička nevinného mojita dokáže nadělat pěknou paseku.

Ráno vám v hlavě tluče dvacet permoníků a ještě k tomu dva živí skáčou po posteli: „Mami, vstávej, už je ráno!“  V takových chvílích jejich nadšení z nového dne moc nesdílím. Zvlášť pokud se teprve jedná o východ slunce. Však to určitě taky dobře znáte.

U mě je to o to náročnější, že od druhého porodu trpím histaminovou intolerancí a mé tělo alkohol nezvládá odbourávat tak jako u zdravých lidí. Co je pro jednoho jedna sklenička, je pro můj organismus jako deset.

Proto jsem pořád přemýšlela, jak si mojito vychutnat a nebýt druhý den jako po zombie apokalypse. A pokud možno, aby nealko mojito mohly i mé věčně mlsné děti.

Tak se zrodil tento recept na mojito sirup. Z domácí máty, limetek a třtinového cukru. A že se sakra povedl! Uznávám, že samochvála smrdí, ale to že děti zvládly vypít hned jednu celou lahev za tři dny, mi je dostatečným ohodnocením mých malých gastro kritiků. 😊

Upřímně, jinak jejich věčné: „Ble a fuj,“ mi pěkně leze na nervy. Takže když už se konečně zadaří vytvořit něco, co jejich mlsným jazýčkům zalahodí, je to pro mě největší uznání. 😊

 

Recept:

  • jeden větší svazek máty (cca 15-20 snítek)
  • 4 bio limety nebo limetky určené pro kulinární použití (šťáva i kůra)
  • 1,5 l vody
  • 1 kg třtinového cukru

 

Snítky máty opláchněte a dejte do hrnce. Ideálně ještě natrhejte, aby se vonné silice mohly pěkně uvolnit.

Přidejte nastrouhanou kůru ze 4 limet. Dejte si dobrý pozor, abyste strouhali pouze tu vrchní zelenou část. Ta bílá by mohla nepříjemně ovlivnit výslednou chuť sirupu.

Přelijte 1,5 l vody a nechte 24 hodin na chladném místě macerovat.

Druhý den výluh sceďte, ideálně přes plátýnko. Přidejte třtinový cukr a pozvolna míchejte do úplného rozpuštění.

Sirup je už v tuto chvíli hotový a je opravdu úžasný. Jenom příliš dlouho nevydrží a je třeba jej skladovat v lednici.

Já raději všechny sirupy zavařuji na 80 °C po dobu 7 minut. Můžu je pak skladovat ve spíži a máme tak zásobu i na zimní měsíce.

Limety používejte opravdu bio nebo pro kulinární použití. U takových není kůra nijak chemicky ošetřená a nehrozí, že byste si vyrobili sirup se spoustou pesticidů. Ty jsou mimochodem karcinogenní, takže od chemicky ošetřených citrusů raději dál.

Kůra citrusů je plná vosků, což je přírodní forma rostlinného tuku, a právě v tucích se většina chemických postřiků ráda drží. Proto při jakémkoli použití citrusů v kuchyni, používejte výhradně chemicky neošetřené.

Teď mi už jen zbývá vám popřát: „Na zdraví!“ 😊

Průvodkyně labyrintem potravinářské legislativy. Autorka e-book Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Učím drobné výrobce potravin jak se legislativy nebát a pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Toužíte vyrábět potraviny a chybí vám základní informace do začátku? Čtěte eBook zdarma!
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na facebooku