Moon milk tea s růží

Neboli měsíční čaj. Tento čaj není žádnou novinkou a své kořeny má hluboko v Ajurvédské medicíně, kde byl tradičně užívám pro uvolnění a navození klidného spánku. Základem je teplé mléko s medem a směsí koření.

Za ta staletí se recept různě modifikoval a dostal do celého světa, vždyť i u nás je teplé mléko s medem známé jako účinná pomoc při nespavosti.

V původním receptu najdete skořici, muškátový oříšek, kardamon a další koření. Ovšem každá kultura, ale i kuchař, si postupem času vytvořili své unikátní recepty a z čaje na spaní se stal moderní hit, pro navození příjemné uklidňující atmosféry.

I já si tento týden potřebovala trochu vydechnout. Není nic příjemnějšího než si sednout s šálkem čaje a bloumat ve svých myšlenkách. Ono zastavit se a nechat svět jen tak plynout není někdy na škodu.

A když už máme zároveň i sezónu růží a mateřídoušky, tak proč nepoužít právě ty? Ve fantazii se meze nekladou, takže i vy si můžete sestavit svoji unikátní směs bylin či koření. Pamatujte ale, že základem je vždy mléko a med.

Tak pojďte relaxovat. Kdy je k tomu lepší příležitost než v létě, kdy pohodovou atmosféru dotváří posezení v rozkvetlé zahradě, sledování západu slunce nebo noční obloha plná hvězd.

Recept:

  • 250 ml rostlinného mléka (Nejvhodnější je ovesné či mandlové. Samozřejmě lze použít i klasické kravské)
  • 1 čajová lžička heřmánku
  • 1 čajová lžička sušených plátků růže
  • 1 čajová lžička sušené mateřídoušky (V původním receptu jsem našla mučenku, ale s tou se já příliš nekamarádím.)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze použít i vanilkový lusk)
  • 1 lžička medu

 

Do hrnce vložte bylinky, přilijte mléko a na mírném ohni přiveďte k varu.

Stáhněte z plotny a ještě na 5-10 minut přikryjte pokličkou a nechte stát.

Pak už jen sceďte a dochuťte vanilkovým extraktem a medem.

Bohužel jsem doma vanilkový lusk už nenašla, jinak bych místo extraktu použila ten. Bourbon vanilkový extrakt od Dr. Oetkera je sám o sobě dost sladký, takže doslazování medem už nebylo třeba.

Na příště mám v plánu dokoupit vanilkový lusk, který chci zkusit přidat k bylinkám a povařit jej spolu s nimi v mléce. Tedy jenom semínka. Uvidíme co z toho vyleze. 😊

 

Přeji příjemný relax.

Průvodkyně labyrintem potravinářské legislativy. Autorka e-book Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Učím drobné výrobce potravin jak se legislativy nebát a pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Toužíte vyrábět potraviny a chybí vám základní informace do začátku? Čtěte eBook zdarma!
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Potkáme se na facebooku