Muffin nebo Cupcake

Muffin nebo Cupcake? Skoro až Hamletovská otázka. Ani jedno není v naších končinách už žádnou novinkou a cupcakes se v poslední době opět začínají vracet na výsluní a to především v podobě svatebních sweet barů (sladký bar).

Právě tyto dobroty, hned vedle makronek, na nich uvidíte nejčastěji.

Pro ty, které se zatím v rozdílech muffinu a cupcaků neorientují, tu je malá rekapitulace rozdílů co je co.

Muffin

Muffin by jsme mohli přirovnat k naší české bábovce. Těsto má hutnější konzistenci oproti cupcakes a většinou se připravuje z polohrubé mouky.

Muffin během pečení udělá krásnou čepičku, takový hříbeček a do těsta přidává i některá z lahodných přísad. Jako třeba kousky čokolády, ovoce sušené nebo čerstvé, ořechy a podobně.

Výjimkou, zvlášť v Americe, nejsou ani dýňové nebo mrkvové muffiny.

Cupcake

Naproti tomu cupcakes se dájí přirovnat k malému dortu. Těsto je opravdu téměř jako na dort s použitím hladké mouky.

Cupcakes jsou většinou něčím plněné, ať už marmeládou či krémem, který je i na vršku tohoto dortíku. Kromě krému se také můžete setkat i s fondánem či podobnou hmotou úhledně vykrojenou a položenou na povrchu.

Jedno je, ale všem cupcakes podobné a to, že jsou krásně nazdobené. Jako skutečný dort, jen v miniaturní verzi.

Zajímavá je i historie, která je u cupcaků už poměrně dlouhá. Jejich trochu méně zdobná verze je známá už od konce 18 století. Název cupcake se začal používat až v polovině 19 století.

Dříve se tato verze pekla v hrnečcích či šálcích od toho i jejich název cup – hrnek/šálek, cake – dort. Takže by se dal jejich anglický název volně přeložit jako hrníčkový dort nebo dort z hrnečku.

Já osobně mám raději cupcakes. Jsou chutnější, vláčnější a hned na první pohled vás zaujmou svým krásným vzhledem. Opravdu kolikrát jako malý dokonalý dort.

Na muffinech mi vadí jejich suchost. To samozřejmě neplatí vždy, zvlášť pokud použijete ovoce či zmíněnou dýni. Jen já jsem prostě huba mlsná a dobrému dortu nikdy neodolám. Byť v miniaturní verzi.

K mým nejoblíbenějším patří varianta red velvet, která v podstatě skutečně vznikla z red velvet dortu.

Příště se s vámi podělím o můj oblíbený recept. Tento recept mám ráda i hlavně díky jeho univerzálnosti. Můžete z něj udělat jak cupcakes, tak i normální dort. A pokud využijte nahého zdobení, pak sklidíte zaručený úspěch.

 

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.