Pistáciová pasta. Víte, že si ji snadno můžete vyrobit i doma? Chcete vědět jak?

Když mě minulý rok mamka poprosila, ať se účastním vánočního jarmarku, byla jsem nadšená. Celé týdny jsem si chystala dekorace, vymýšlela koncept stánku a především, co v něm budu nabízet.

V té době mě zcela pohltila makronková mánie a já nedělala nic jiného, než pekla a pekla. Ne nadarmo se říká, že jsou makronky jedny z netěžších dezertů vůbec. Než se mi je podařilo vypiplat k dokonalosti, „letělo slepicím“ pěkných pár plechů.

Křupavá skořápka, měkoučký vnitřek a lahodný krém. Prostě je miluji!

Jedny, na které jsem si obzvlášť brousila zuby, byly pistáciové. Je to jedna z manželových nejoblíbenějších příchutí, a tak samozřejmě mezi vyvolenými makronkovými  favority nesměly chybět.

Ale čím je naplnit, aby pistáciové makronky byly opravdu pistáciové? No přeci krémem s pistáciovou pastou. Jenže . . .

Co se různých past týče, nemám moc ráda průmyslové polotovary a zase jen čistá pistáciová pasta, byť i třeba s cukrem nebyla to, co by mi připomínalo pistáciovou zmrzlinu. A to je právě ono.

Málo kdo ví, že typická chuť pistáciové zmrzliny vlastně vůbec nepatří pistáciím. Ty jsou totiž, až nechuťně bez chuti. To, co dodává pistáciové zmrzlině přesně ten „pistáciový šmrnc“, je právě mandlové aroma.

Mandle, tajemství pistáciové chuti.

Od přírody jsem kuchařský „kutil“ a ráda si řadu věcí zkouším vyrobit doma sama. Můj potravinářský duch se prostě nezapře.

A tak jsem se pustila do vyrábění domácí pistáciové pasty. Nakonec se povedla a je neskutečně dobrá.

Pojďme na to!

Recept:

  • 120 g nesolených loupaných pistácií (Ráda používám tyto, rozhodně si ušetříte práci s loupáním a mletím. Stačí už jen lehce opražit. Nebo koupit loupané nesolené pistácie, pokud si troufnete na jejich mletí sami.)
  • 100 g cukru moučka
  • 5-10 lžic horké vody
  • ½-3 lžičky mandlového aroma
  • 1 -3 lžičky arašídového oleje (Seženete už i v Kauflandu. Pokud chcete pastu opravdu echt pistáciovou, pak přidejte olej pistáciový. Ten se ale špatně shání, a tak jsem jej nahradila právě arašídovým.)

Pistácie na sucho opražte na mírném plameni. Nesmí příliš zhnědnout, ani se připálit, pouze rozvonět. Pokud budete pražit pistáciovou mouku, pak máte upraženo raz dva.

Pokud pražíte celé oříšky, čeká vás ještě jejich mletí. Což se nejlépe dělá v mlýnku na strouhanku. Vzniklou drť je třeba ještě pomlít na mlýnku na mák. Pražené pistácie melte zchladlé. Z teplých by se zbytečně moc uvolňoval olej.

Teď už určitě chápete proč jsem raději rovnou sáhla po pistáciové mouce. 😊

K mouce, ať už jste se k ní dobrali jakýmkoli způsobem, přidejte moučkový cukr a  5 – 10 lžic horké vody.

Tu přidávejte postupně po lžících a vždy pořádně promíchejte. Někdy bude potřeba lžic 5 jindy 7 nebo 10. Vše záleží od toho, jak hodně jste pražili, jak oříšky do sebe táhnou vodu a další faktory mezi nebem a zemí. Prostě přidávejte tolik, dokud nebudete s konzistencí spokojení.

Naprosto stejně přidejte arašídový (pistáciový) olej a vše pořádně rozmixujte silnějším tyčovým mixérem nebo ideálně blendrem.

Až dosáhnete požadované konzistence, přidejte mandlové aroma dle chuti.

Pasta je ideální do různých náplní a krému. Od makronek, až po nejrůznější ochucené šlehačky nebo zmrzlinové základy.

Pasta v lednici spolehlivě vydrží i týden.

Pokud si zkusíte vyrobit pastu sami, pochlubte se vašim výsledkem nejen přátelům, ale třeba na facebookové stránce Jak si upéct provozovnu.

Experimentům zdar! 😊

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.