Vánoční cukroví. Není snad nikdo, kdo by ho nemilovat! Bohatě zdobený stůl, plápolající svíčky, koledy, příjemná chvilka u televize, teplo a nespočet dobrot na stole.
Perníčky, linecké, zázvorky, laskonky, pusinky, košíčky. S krémem, bez krému. S marmeládou, bez marmelády. Pečené, nepečené. Ať žijí Pavlovovi reflexy 😊.
Možná jste si už tisíckrát řekly, že by to vůbec nebyl špatný nápad přivydělat si pečením vánočního cukroví na zakázku. Pokud nejste majitelkou potravinářské provozovny, ani vyučenou cukrářkou, pak je tento článek přesně pro vás.
Každý rok je na facebookových stránkách k vidění široká nabídka na „domácí“ cukroví. (Mimochodem slovo „domácí“ se při označování potravin používat nesmí.) V nejrůznějších cenových kategoriích, v nejrůznějším provedení. Nabídka za nabídkou. Od listopadu do poloviny prosince je internet takových nabídek plný.
Ve valné většině, co si budeme nalhávat, jde o výrobu „na černo“. (Cukrářky s vlastní provozovnou teď prominou.)
Pokud nad tím teď máváte rukou, budiž. Možná vás jen upozorním, že za výrobu v neschválené provozovně riskujete tučnou pokutu, až do výše 3 miliónů korun. Stejně tak pokud nejste registrovaným výrobcem u příslušného dozorového orgánu.
Tento článek ale nemá být o strašení. Má být hlavně pro vás a o tom jak to udělat, abyste si pečením přivydělat mohli a zároveň žádný předpis neporušili.
Kvůli pečení cukroví jednou za rok si určitě nebudete pořizovat schválenou provozovnu. Pro tenhle účel je naprosto ideální tzv. sdílená provozovna. Prostě a jednoduše si potravinářskou provozovnu pronajmete.
Že je takových provozů jako šafránu? Nebo že jsou neskutečně drahé? A co kdybyste si na den či týden pronajali kuchyni v nedaleké hospodě nebo restauraci? Ano, to opravdu jde. I tohle je jedna z podob, jakou sdílená provozovna může mít.
A pro vás je tahle forma spolupráce víc než výhodná. Nemusíte několik měsíců běhat po úřadech, abyste si vyřídili stavební povolení, obstarali vyjádření krajské hygieny a ve finále čekali ještě na kolaudaci. Že se to do Vánoc nedá stihnout? Dá, ale až do těch příštích.
Vám ale jde o pečení už letos. Pronájmem sdílené provozovny získáte mnoho výhod. Kromě toho, že vám odpadne běhání po úřadech, máte navíc provozovnu už se vším všudy, včetně vybavení. No není to nádhera?
Jediné, co ještě musíte vyřídit, je návštěva živnostenského úřadu, kde si musíte založit živnost. Jestli máte vystudovaný jakýkoli obor související s výrobou potravin, máte vyhráno. Povolení dostanete hned.
Pokud jste žádné takové studium neabsolvovali, rozhodně vás to nijak brzdit nemusí! Postačí, když si seženete garanta. Může to být klidně i kuchař z oné restaurace či hospody, v které budete vyrábět.
Tak, to bychom měli. Máte provozovnu, máte založenou živnost. A co potřebujete dál? Rozhodně potravinářský průkaz, bez něj se žádná výroba neobejde. Ten získáte u svého obvodního lékaře.
Ještě vás čekají dvě věci, než si oblečete zástěru a pustíte se do pečení. Tou první je registrace u příslušného dozorového orgánu, kterou musíte provést písemně nebo elektronicky, nejpozději v den, kdy začnete vyrábět.
Ovšem ještě před tím musíte splnit velmi podstatnou věc. Opatřit si dokument Správné výrobní praxe při pečení cukroví založený na principech HACCP (tzv. analýza nebezpečí a stanovení kritických kontrolních bodů). Takový dokument vám na zakázku vyhotoví odborný poradce z oblasti potravinářství.
Zároveň budete potřebovat i sanitační řád a plán. Což není nic jiného než popis toho, jak „svoji“ provozovnu uklízíte.
Jak se pohybují ceny pronájmů? To je různé. Záleží na domluvě s majitelem, na lokalitě, kde je provozovna umístěná, na tom, jakou budete mít spotřebu energií atd.
Co jsem tak zatím od svých klientek slyšela, tak ceny pronájmů začínají na 3 až 5 tisících a výš. Myšleno za měsíc. Pokud chcete kratší dobu a majitel vám to umožní, pak bude částka samozřejmě nižší.
Snad vám článek pomohl. Pokud byste měli v souvislosti s tímto tématem další otázky, nebojte se zeptat.
Buď mailem, nebo formou komentáře tady dole pod článkem. Ale jestli vás víc zaujala myšlena pečení na zakázku a vážně uvažujete o založení provozovny, pak po kliknutí na tento odkaz najdete spoustu užitečných informací.
Dobrý den, sdílená kuchyn muže byt jakákoli kuchyn v restauraci schválena Hygienou? A prosím kam a s jakými dokumenty zajít na jaké úřady? Děkuji moc
Zdravím Lucie,
ano může jít i o kuchyň v restauraci pokud je schválená hygienou. Pokud uvažujete pouze o pečení cukroví na Vánoce či jiné podobné příležitosti např. svatba, pak vám postačí pouze tzv. Správná výrobní praxe na zásadách HACCP. Pokud se chcete už věnovat cukrařině v plném rozsahu, pak je potřeba klasický HACCP. Dále pak je nutné mít zpracovaný provozní a sanitační řád pro danou výrobu, kde se popisuje i organizace výroby v dané provozovně a jejích prostorách. Na příslušný dozorový orgán se pak zasílá pouze Oznámení o zahájení činnosti, a to nejpozději v den zahájení činnosti. Toto oznámení najdete na webových stránkách příslušného orgánu. Pokud půjde pouze o výrobu, pak to bude SZP (státní zemědělská a potravinářská inspekce). Ovšem pozor, pokud půjde o kuchyň restaurace, pak jste povina zaslat Oznámení na KHS (krajská hygienická stanice). Ta příjde na první kontrolu a vaše oznámení následně předá SZPI.