Pečení a vaření pro osoby s potravinovou alergí není nic jednoduchého. Nebo se to alespoň tak na první pohled může zdát.
Když nám před 5 lety lékaři sdělili, že naše mladší dcerka má vrozenou alergii na mléčnou bílkovinu, která se s největší pravděpodobností nikdy nevytratí, bylo jasné, že přechod na bezlméčnou stravu je nevyhnutelný.
Časem se objevila i alergie na vejce a o zábavu bylo postaráno.
Nakonec jsme všechny nevhodné potraviny prostě vyškrtli a jakékoli pečení se u nás zrušilo.
Problém nastal až s nástupem do školky. Sem tam se na jídelníčku objevila i svačinka, kterou ve školní jídelně nedokázali připravit bez alergenů. Třeba jako vánočka.
To jsme pak museli nastoupit my. Zapojit veškerou kreativitu a zkusit upéct vánočku bez mléka a bez vajec.
Paní vedoucí ze školní jídelny prosazovala pravidlo, že musíme připravit naprosto to samé jídlo, jaké budou mít ostatní děti. Dodnes doufám, že nás nechtěla mučit záměrně. 🙂
Její zarputilý názor,že všechny děti musí jíst to samé, vyplíval z předchozích negativních zkušeností, kdy se děti mezi sebou dohadoli a odmítali jíst svačinu, protože každý měl něco jiného k jídlu.
A tak jsem se, metodou pokus omyl, naučila péct bez mléka a vajec. Dnes už zvládáme valnou většinu moučníků připravit v bezmléčné a bezvaječné variantě. Včetně vánočky.
O recept na ni se s vámi ráda podělím. Navíc je těsto univerzální a o velikonocích z něj můžete připravit i mazanec.
VÁNOČKA BEZ MLÉKA A VAJEC
250 ml vlažného rýžového mléka ALPRO (Lze použít i jakékoli jiné, ale rýžové mi chuťově nejvíce připomíná klasické mléko.)
25 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
špetka soli
1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
100 g Ghí
30 g vegan eggie (náhrada vajec)
80 ml vody
80 g rozinek namočených v rumu
Mléko mírně ohřejte v mikrovlnce, přidejte lžíci cukru krupice, rozdrobené drožší a nechte vzejít kvásek.
Já osobně nejraději kynutá těsta připravuji v pekárně na chleba, kdy na dno formy dám nejdříve kvásek, následně rozpuštěné Ghí, zbytek cukru, směs vegan eggie smíchanou s 80 ml vody (dobře promíchejte a nechte chvilku nabobtnat), rozinky namočené v rumu a nakonec hladkou mouku do které jsem dobře rozmíchala sůl a citronovou kůru.
Zapnu program na hnětení a kynutí těsta. Po vykynutí zapletu vánočku a nechám ještě 20 minut na plechu nakynout.
Samozřejmě můžete těsto vypracovat i v robotu a nechat kynout klasicky pod utěrkou.
Při míchání v robotu postupujte přesně obráceně, než u přípravy v pekárně na chleba. Do mísy vložte nejdříve sypké suroviny, krátce promíchejte.
Přidejte náhradu vajec, už promíchanou s vodou a lehce nabobtnanou. Postupně přilévejte kvásek a mírně zchladlé Ghí. Kdyby bylo příliš horké, mohlo by usmrtit kvasinky a těsto by nenakynulo.
Vypcacujte hladké těsto, které pod utěrkou nechte cca 1 hodinu kynout. Nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Před pečením potřete vánočku řepkovým olejem, posypte mandlemi a pečte na 170 °C cca 35 minut.
Po upečení bohatě posypte moučkovým cukrem.
I když jde o bezmléčno-bezvaječnou variantu, chutí se tahle vánočka hravě vyrovná té klasické. Dobrou chuť.
Dobrý den,
Vanocka vypadá tak úžasně. Chtěla bych nějaký upéct pro dceru na vánoce (taky abkm, vejce) jenže nemůže ani soju. Uz jsem jich par delala.ale vzdy katastrofa. Moc olejove, nebo chutove divne.
Jakou jinou alternativu byste doporučila místo vajec aby recept fungoval? Moc děkuji!
Zdravím Alžběto,
přiznám se, že i já jsem se od tohoto receptu už posunula a momentálně používám naprosto jiný a právě i bez průmyslových náhražek „veganských vajec“, kdy nám soja postupem také přestala vyhovovat. Místo vajec momentálně používáme banány či psillium, které se nám osvětšilo lépe. A především do kynutých věcí.