Vánočka bez mléka a bez vajec

Pečení a vaření pro osoby s potravinovou alergí není nic jednoduchého. Nebo se to alespoň tak na první pohled může zdát.

Když nám před 5 lety lékaři sdělili, že naše mladší dcerka má vrozenou alergii na mléčnou bílkovinu, která se s největší pravděpodobností nikdy nevytratí, bylo jasné, že přechod na bezlméčnou stravu je nevyhnutelný.

Časem se objevila i alergie na vejce a o zábavu bylo postaráno.

Nakonec jsme všechny nevhodné potraviny prostě vyškrtli a jakékoli pečení se u nás zrušilo.

Problém nastal až s nástupem do školky. Sem tam se na jídelníčku objevila i svačinka, kterou ve školní jídelně nedokázali připravit bez alergenů. Třeba jako vánočka.

To jsme pak museli nastoupit my. Zapojit veškerou kreativitu a zkusit upéct vánočku bez mléka a bez vajec.

Paní vedoucí ze školní jídelny prosazovala pravidlo, že musíme připravit naprosto to samé jídlo, jaké budou mít ostatní děti. Dodnes doufám, že nás nechtěla mučit záměrně. 🙂

Její zarputilý názor,že všechny děti musí jíst to samé, vyplíval z předchozích negativních zkušeností, kdy se děti mezi sebou dohadoli a odmítali jíst svačinu, protože každý měl něco jiného k jídlu.

A tak jsem se, metodou pokus omyl, naučila péct bez mléka a vajec. Dnes už zvládáme valnou většinu moučníků připravit v bezmléčné a bezvaječné variantě. Včetně vánočky.

O recept na ni se s vámi ráda podělím. Navíc je těsto univerzální a o velikonocích z něj můžete připravit i mazanec.

VÁNOČKA BEZ MLÉKA A VAJEC

250 ml vlažného rýžového mléka ALPRO (Lze použít i jakékoli jiné, ale rýžové mi chuťově nejvíce připomíná klasické mléko.)

25 g čerstvého droždí

500 g hladké mouky

100 g cukru krupice

špetka soli

1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry

100 g Ghí

30 g vegan eggie (náhrada vajec)

80 ml vody

80 g rozinek namočených v rumu

Ve složení najdete kukuřičkou mouku, maltodextrín, sojovou mouku, sojový lecitin a extrakt ze světlice barvířské.
Vzhledem k obsaženému maltodextrinu není přiliš vhodný pro diabetiky.
Nejlépe se s touto náhradou pracuje u kynutých těst.

Ráda používám i jiné náhrady vajec, které neobsahují produkty sóji a maltodextrin. Ty vám představím zase příště.


Mléko mírně ohřejte v mikrovlnce, přidejte lžíci cukru krupice, rozdrobené drožší a nechte vzejít kvásek.

Já osobně nejraději kynutá těsta připravuji v pekárně na chleba, kdy na dno formy dám nejdříve kvásek, následně rozpuštěné Ghí, zbytek cukru, směs vegan eggie smíchanou s 80 ml vody (dobře promíchejte a nechte chvilku nabobtnat), rozinky namočené v rumu a nakonec hladkou mouku do které jsem dobře rozmíchala sůl a citronovou kůru.

Zapnu program na hnětení a kynutí těsta. Po vykynutí zapletu vánočku a nechám ještě 20 minut na plechu nakynout.

Samozřejmě můžete těsto vypracovat i v robotu a nechat kynout klasicky pod utěrkou.

Při míchání v robotu postupujte přesně obráceně, než u přípravy v pekárně na chleba. Do mísy vložte nejdříve sypké suroviny, krátce promíchejte.

Přidejte náhradu vajec, už promíchanou s vodou a lehce nabobtnanou. Postupně přilévejte kvásek a mírně zchladlé Ghí. Kdyby bylo příliš horké, mohlo by usmrtit kvasinky a těsto by nenakynulo.

Vypcacujte hladké těsto, které pod utěrkou nechte cca 1 hodinu kynout. Nebo dokud nezdvojnásobí objem.

Před pečením potřete vánočku řepkovým olejem, posypte mandlemi a pečte na 170 °C cca 35 minut.

Po upečení bohatě posypte moučkovým cukrem.

I když jde o bezmléčno-bezvaječnou variantu, chutí se tahle vánočka hravě vyrovná té klasické. Dobrou chuť.

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.