Pečení a vaření pro osoby s potravinovou alergí není nic jednoduchého. Nebo se to alespoň tak na první pohled může zdát.
Když nám před 5 lety lékaři sdělili, že naše mladší dcerka má vrozenou alergii na mléčnou bílkovinu, která se s největší pravděpodobností nikdy nevytratí, bylo jasné, že přechod na bezlméčnou stravu je nevyhnutelný.
Časem se objevila i alergie na vejce a o zábavu bylo postaráno.
Nakonec jsme všechny nevhodné potraviny prostě vyškrtli a jakékoli pečení se u nás zrušilo.
Problém nastal až s nástupem do školky. Sem tam se na jídelníčku objevila i svačinka, kterou ve školní jídelně nedokázali připravit bez alergenů. Třeba jako vánočka.
To jsme pak museli nastoupit my. Zapojit veškerou kreativitu a zkusit upéct vánočku bez mléka a bez vajec.
Paní vedoucí ze školní jídelny prosazovala pravidlo, že musíme připravit naprosto to samé jídlo, jaké budou mít ostatní děti. Dodnes doufám, že nás nechtěla mučit záměrně. 🙂
Její zarputilý názor,že všechny děti musí jíst to samé, vyplíval z předchozích negativních zkušeností, kdy se děti mezi sebou dohadoli a odmítali jíst svačinu, protože každý měl něco jiného k jídlu.
A tak jsem se, metodou pokus omyl, naučila péct bez mléka a vajec. Dnes už zvládáme valnou většinu moučníků připravit v bezmléčné a bezvaječné variantě. Včetně vánočky.
O recept na ni se s vámi ráda podělím. Navíc je těsto univerzální a o velikonocích z něj můžete připravit i mazanec.
VÁNOČKA BEZ MLÉKA A VAJEC
250 ml vlažného rýžového mléka ALPRO (Lze použít i jakékoli jiné, ale rýžové mi chuťově nejvíce připomíná klasické mléko.)
25 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
špetka soli
1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
100 g Ghí
30 g vegan eggie (náhrada vajec)
80 ml vody
80 g rozinek namočených v rumu
Mléko mírně ohřejte v mikrovlnce, přidejte lžíci cukru krupice, rozdrobené drožší a nechte vzejít kvásek.
Já osobně nejraději kynutá těsta připravuji v pekárně na chleba, kdy na dno formy dám nejdříve kvásek, následně rozpuštěné Ghí, zbytek cukru, směs vegan eggie smíchanou s 80 ml vody (dobře promíchejte a nechte chvilku nabobtnat), rozinky namočené v rumu a nakonec hladkou mouku do které jsem dobře rozmíchala sůl a citronovou kůru.
Zapnu program na hnětení a kynutí těsta. Po vykynutí zapletu vánočku a nechám ještě 20 minut na plechu nakynout.
Samozřejmě můžete těsto vypracovat i v robotu a nechat kynout klasicky pod utěrkou.
Při míchání v robotu postupujte přesně obráceně, než u přípravy v pekárně na chleba. Do mísy vložte nejdříve sypké suroviny, krátce promíchejte.
Přidejte náhradu vajec, už promíchanou s vodou a lehce nabobtnanou. Postupně přilévejte kvásek a mírně zchladlé Ghí. Kdyby bylo příliš horké, mohlo by usmrtit kvasinky a těsto by nenakynulo.
Vypcacujte hladké těsto, které pod utěrkou nechte cca 1 hodinu kynout. Nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Před pečením potřete vánočku řepkovým olejem, posypte mandlemi a pečte na 170 °C cca 35 minut.
Po upečení bohatě posypte moučkovým cukrem.
I když jde o bezmléčno-bezvaječnou variantu, chutí se tahle vánočka hravě vyrovná té klasické. Dobrou chuť.