Jaký výrobek lze označit jako bezlepkový?

Za svou praxi jsem se nejednou setkala s klinty, kteří byli a jsou často zmatení z toho, který výrobek vlastě mohou označit jako bezlepkový. Trochu jsem se o tom rozepsala už v minulém článku. Dnes bych vám chtěla prozradit zase o trošku víc.

K bezlepkovým potravinám se vztahuje Prováděcí nařízení komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům. A také Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Nařízení 1169/2011 řeší obecné informace, co je nutné uvádět na obale, a především informace k uvádění alergenů. Jakým způsobem, co je považováno za alergen a kde je nutné jej uvést.

Bezlepkové výrobky můžete označit i grafickým symbolem např. přeškrtnutého klasu, ale nelze uvést výhradně jen symbol! Dle platné legislativy je vždy nutné uvést i informaci slovně, že se jedná o potravinu bez lepku.

Existují různé další symboly přeškrtnuté lahve s mlékem (bez laktózy) či přeškrtnutý list (pro vegany) aj. Nejsou zakázané, ale nejsou ani legislativně povolené jako jediný zdroj vyjádření dané informace. Vždy je nutné někde v blízkosti symbolu nebo na zadní straně obalu uvést, co vlastně daný symbol znamená. Legislativa obecně bere, co je psáno, to je dáno.

V nařízení 828/2014 najdete obecné informace, na koho se nařízení vztahuje, čeho se týká a především definice, která potravina lze označit jako bezlepková a která jako s velmi nízkým obsahem lepku.

  • Bezlepková potravina:  max. 20 mg lepku/ kg hmoty.
  • Potravina s velmi nízkým obsahem lepku: max. 100 mg lepku/ kg hmoty.

Pokud by vámi vyráběná potravina obsahovala více lepku než 20 mg/ kg nelze ji už označit jako bezlepkovou! Na to pozor! Takových hodnot lze dosáhnout pouze tehdy, pokud je bezlepkový provoz striktně oddělený od běžného.

Teď nemyslím pouze časově, že ráno budete vyrábět bezlepkové výrobky do 9:00 a od 9:30 budete vyrábět z běžné mouky! I při sebelepším úklidu nejste schopní docílit toho, aby obsah lepku byl 20 mg/kg a méně.

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.