Na skok v Lelí´s cupcakes

Pokud se řadíte k milovníkům cupcakes jako já, pak rozhodně zavítejte v Praze na Vyšehradskou 53. Hned naproti Faustovu domu se krčí maličká nenápadná cukrárna v průjezdu, která ovšem svými výtvory předčí i zvučná jména.

Boční záběr nebyl nejvhodnější, ale pod zorvna pod projíždějící trolejbus se mi skákat nechtělo. 🙂 Nenechte se špatnou forkou odradit. Místo je opravdu kouzelné!

O majitelce oné „cupcakárny“ jsem donedávna neměla ani tušení, až jsem naprostou náhodou narazila na její knihu, která mě velmi oslovila!

Nejen, že se v jejím příběhu pozná řada z nás mateřstvím políbených, ale skláním se před její odvahou jít s kůží na trh a ukázat i druhou stranu toho, co to někdy znamená být mámou.

Zvlášť v dnešní době, kdy se po vás chce být nejen dokonalou ženou, mámou, ale i úspěšnou podnikatelkou, hospodyňkou, milenkou, zaměstnankyní roku a já nevím, co všechno ještě.

V knížce samozřejmě najdete i celou řadu receptů. Od cupcakes, přes rady na zdobení, až po rodinné recepty. Já sama si střihla zatím jen jeden. A to ten „zelený“. 😊

Netradiční chuť! Špenát v buchtě jsem jedla poprvé.

Jak jsem tak listovala knihou a četla všechny ty příběhy a recepty, rostla ve mě čím dál větší touha, že tyhle dortíky prostě musím ochutnat! Oceňovala jsem, že Lelí v knížce na rovinu přiznává, že začátky nebyly lehké a jejich výrobky sklidily spíš kritiku než velký úspěch. Ale jak se říká, trénování dělá mistra a její dortíky jsou dnes jedny z nejvyhlášenějších v Praze.

A když už jsem naši stověžatou matičku navštívila a střihla si i maraton do IF Café, tak jsem nemohla vynechat ani Lelí´s cupcakes. A rozhodně jsem nelitovala.

Hned ve dveřích na vás dýchne příjemná domácí atmosféra. K tomu ještě milá usměvavá obsluha a já měla hned pocit, že nejsem v pulzujícím velkoměstě, ale na příjemné rodinné návštěvě. Mír a klid tu na vás působí z každého detailu. Prostě pohoda.

Který si jen vybrat?Uplně všechny!

Z vitríny se na mě culilo hned několik druhů dortíků nazdobených tak lákavě, že kdybych nechvátala na vlak, snad bych ochutnala úplně všechny. Bohužel na to nebyl čas a moje volba tedy padla na můj nejoblíbenější, red velvet.

K dokonalosti je tu vypilované opravdu všechno.

V knize se o něm dočtete, že za touto recepturou stojí Lenčin manžel, a mě zajímalo, jak chutná tahle moje srdcovka v mužském zpracování. Musím říct, že jsem dlouho nenarazila na tak dobrý krém.

U nás v Brně máme také jednu vyhlášenou cupcakárnu a red velvet si u nich dám pokaždé, když jen jdu kolem, ale upřímně, kam se hrabou na Lelí´s. Lenčin krém je opravdu jemný, nadýchaný, nakyslí tak akorát. Některé krémy na red velvet bývají tužší konzistence, tenhle mě ale mile překvapil.

Brněnská verze red velvetu.

Stejně jako korpus, jemný, vláčný. Žádná dusivá záležitost. Pokud jenom trochu můžete a bude mít cestu do Prahy, rozhodně neváhejte, Lelí´s cupcakes navštivte.

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře
  1. Šárka napsal:

    Dobrý den,
    já bohužel s Lelis cupcakes mám špatnou zkušenost. Domů jsem si kdysi odnesla cupcake, které byly plesnivé. Dostala jsem tenkrát jako omluvu kurz tvorby cupcake zdarma. Když jsem pak viděla, kolik hodin jim stojí máslový krém na stole v provozovně, kde bylo 25st (uznávám, bylo léto, ale to cukrářský provoz neomlouvá; a ne nemyslím krém, se kterým jsme se my učili zdobit, ale v té době ještě kurz probíhal přímo ve výrobně, kde se zároveň vyráběly cupcake na prodejnu!).
    Bylo mi pak hned jasné, kde se stala chyba. Sama jsem zaměstnána na hygieně, tak ač přímo nechodím do terénu a nedělám kontroly (pracuji na oddělení ochrany a podpory veřejného zdraví), tak vím, jak málo je zaměstnanců na HSHMP a jak je tedy nereálné všechno a všechny ohlídat, ale každopádně za mě nikdy více.
    Uznávám, že jsem mohla mít smůlu, ale každopádně za mě nikdy víc. Šárka

    • Lucie Papežová napsal:

      Dobrý den Šárko,
      vaše zkušenost mě mrzí a určitě to není dobrá vizitka výrobce. Za sebe ale mohu říct, že v dané době, kdy jsem Lelis navštívila (jako zákazník) bylo vše v pořádku. Ponechání krému, byť máslového, který je stabilnější než jiné krémy, rozhodně není správnou výrobní a hygienickou praxí. Určitě od vašich kolegyň víte, že aby mohl krém takto stát v provozovně, musela by mít provozovna řízenou teplotu prostředí a to min. 15 °C. PLesnivění si troufám říct, že bylo způsobené spíš sekundární kontaminací z prostředí či komponentů ke zdobení (čerstvé ovoce). Aby máslo začalo plesnivět, muselo by být hodně, hodně staršího data. U másla většinou dochází spíš ke žluknutí (právě vlivem nevhodných teplot skladování, což by byl právě možný váš případ). Nevím o jaké cupcakes šlo, ale viděla bych to spíše na to ovoce. Což samozřejmě výrobce nijak neomlouvá. Je dobře, že jste se nebála a výrobce upozornila!

Napsat komentář: Lucie Papežová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.