Stavíme, bouráme, budujeme vlastní provozovnu

Vlastní provozovna, sen každého milovníka domácí výroby, která z koníčku přerostla v regulérní zaměstnání.

Pokud jste se dostali až sem, pak je nezbytné si zbudovat vlastní provozovnu. Je několik možností, jak toho docílit.

Můžete si pronajmout již schválenou provozovnu, těch volných je ale jako šafránu a ze zkušenosti vím, že dříve či později stejně zatoužíte ji předělat k obrazu svému. Nebo si postavíte svoji vlastní od základu.

Každý máme jiné možnosti, někdo má prostor na vybudování provozovny na zahradě, jiný přestaví koupený či pronajatý byt, nebo předěláte sklep či nevyužitou místnost.

V tomto ohledu se meze nekladou. V budově provozovny musí být zajištěn přívod pitné vody a odvod odpadních vod. Další požadavky na vybavení a potřebné prostory se řeší individuálně dle typu výroby. Jiné požadavky budou pro výrobu sirupů a jiné budu pro výrobu zákusků.

My se ale teď spíše podíváme, jaké úřednické kolečko vás čeká před tím, než se oficiálně „kopne“ do hlíny.

Stejně tak, jako když rekonstruujete či stavíte dům, i zde vás neminou stejné kroky!

Každopádně musíte mít vypracovaný projekt budoucí stavby, který pak předkládáte ke schválení na stavební úřad.

Ještě před tím musíte daný projekt nechat posoudit dalším orgánům. Tyto orgány k projektové dokumentaci vydají svá stanoviska.

Takové 3 základní úřady, které se k projektu vyjadřují jsou:

  • odbor životního prostředí (pokud bydlíte či stavíte v chráněné krajinné oblasti),
  • hasiči,
  • krajská hygienická stanice (lidově hygiena).

Úřad krajské hygieny je obecně pokládán za ten nejobávanější. Nejsem schopná posoudit, zda je, či není hygiena takovým strašákem oprávněně. Jako všude, vše je o lidech. Někdy natrefíte na chápajícího člověka, který vám neváhá poradit a pomoci. Jindy zase na zatvrzelého úředníka, který neustoupí ani o píď.

Říká se, že hygiena je zatížená na umyvadla. Má to i svoje opodstatnění. Jedno určitě potřebujete u vstupu do potravinářské výroby. Jakmile vstoupíte do výrobních prostor, musíte si umýt ruce, než začnete manipulovat se surovinami či výrobky.

Další umyvadlo potřebujte na umývání nádobí. Nevadí, že máte myčku na nádobí, někde si případně musíte i napustit vodu k výrobě vašich potravin.

Pokud manipulujete s rizikovými surovinami, jako jsou vajíčka, pak  musíte mít i speciální dřez na umývání nádobí a pomůcek od vajec. U vajíček je velké riziko salmonely. Z toho důvodu je potřeba samostatné umyvadlo, abyste si případně nekontaminovali ostatní nádobí.

Samozřejmostí jsou pak umyvadla na záchodech a případně i v šatnách, pokud plánujete větší provozovnu, kde kromě vás budou i vaši zaměstnanci.

Ale jak jsem psala výše, vše záleží na daném typu provozu, člověku, jenž vám provoz posuzuje, na počasí, konstalaci hvězd a řadě dalších více či méně ovlivnitelných úkazů.

Každopádně, pokud jste schopní a nápadití, nebojte se argumentovat, dávat svoje nápady, jak věci řešit, snažte se domlouvat a proste o vysvětlení. Ne všechny požadavky jsou nesmyslné, i když se tak na první pohled mohou jevit.

Posouzení od hygieny trvá nejdéle. Ovšem jakmile jej dostanete a následně stavební úřad projekt schválí, pak nic nebrání tomu, abyste začali s budováním.

Nezapomeňte se ještě nejpozději v den zahájení výroby/prodeje registrovat na vašem příslušném dozorovém orgánu. Celkem jsou 3. O tom jaké to jsou, si povíme zase příště.

 

Provázím drobné výrobce potravin labyrintem potravinářské legislativy. Pomáhám jim splnit si sen o vlastní provozovně. Jsem autorkou e-booků Jak na vlastní provozovnu a Vzorů potravinářských dokumentů. Můj celý příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.